ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΕΞΕΙΣ

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε οδηγίες βήμα βήμα  για βασικές πλέξεις όπως:

1) Κυκλική πλέξη (round crochet)
2) Βεντάλια ή πλέξη κοχύλι (shell stitch)
3) Πλέξη ποπ κορν ή μπαλίτσες (pop corn stich)

Ξεκινάμε:

1) Κυκλική πλέξη (round crochet)


Βήματα:

1. Κάντε 5 αλυσιδάκια και ενώστε  με βουβό αλυσιδάκι (εικόνα 1).Τώρα έχετε δημιουργήσει ένα κύκλο.


εικόνα 1


2. Κάντε 2 αλυσιδάκια και ξεκινήστε να  γεμίζετε τον κύκλο με διπλό ποδαράκι. Κάνουμε 12 δ.π. συνολικά (τα 2 αλυσιδάκια στην αρχή μετράνε ως ποδαράκια άρα κάνουμε 11 + 1). (εικόνα 2). 


εικόνα 2

3. Μόλις κάνουμε 11 δ.π. κλείνουμε με βουβό ποδαράκι τον κύκλο ενώνοντας στην κορυφή από τις 2 αλ. της αρχής (εικόνα 4). Για τους αρχάριους καλό θα ήταν να βάλετε ένα marker αν έχετε ή να δέσετε μια κλωστή στην αρχή κάθε γύρου για να μην χάνετε την αρχή(εικόνα 3). Μόλις ολοκληρώσατε τον 1ο γύρο.

εικόνα 3
εικόνα 4


4. Κάνουμε 2 αλ. για να ξεκινήσουμε τον επόμενο γύρο (εικόνα 5).

εικόνα 58. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να επιλέξουμε πως θέλουμε συνεχίσουμε. Μπορούμε είτε να γυρίσουμε το πλεκτό μας από την άλλη πλευρά και να πλέκουμε (εικόνα 6) είτε να συνεχίσουμε  να πλέκουμε  από την ίδια πλευρά. Και στις δύο περιπτώσεις αυτός είναι ο γύρος που θα γίνουν οι πρώτες αυξήσεις. Συγκεκριμένα σε αυτόν τον γύρο θα πλέξουμε σε κάθε θηλιά 2 διπλά ποδαράκια με εξαίρεση την πρώτη θηλιά που θα πλέξουμε 1 γιατι τα πρώτα 2 αλ. μετράνε σαν ένα δ.π.. Συνολικά σε αυτόν τον γύρο θα έχετε 24 δ.π. (εικόνα 7). 

εικόνα 6
εικόνα 7


9. Κλείνουμε τον κύκλο με βουβό ποδαράκι (εικόνα 8 & 9) .Μόλις ολοκληρώσατε τον 2ο γύρο.

εικόνα 8
εικόνα 9


10. Μόλις ολοκληρώσατε τον κύκλο σας (εικόνα 10). 

Συμβουλή 1: Αν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερο κύκλο με περισσότερες σειρές θα πρέπει να κάνετε σε κάθε γύρο και τις ανάλογες αυξήσεις. Πχ  στον επόμενο γύρο (3ος)  θα κάνετε 2 δ.π σε κάθε δεύτερη θηλιά. Θα προσθέσετε δηλαδή 12 ακόμα δ.π.. Στον επόμενο γύρο (4ος) δεν θα κάνετε καμία αύξηση. Στον 5ο γύρο θα κάνετε 2 δ.π. σε κάθε τρίτη θηλιά. θα προσθέσετε δηλαδή άλλα 12 δ.π. Μπορείτε να συνεχίσετε όσο θέλετε εσείς αυξάνοντας σε κάθε δεύτερο γύρω από 12 δ.π.. Καμιά φορά ανάλογα την κλωστή και το νούμερο στο βελονάκι σας ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τις αυξήσεις εμπειρικά.

εικόνα 10 Συμβουλή 2: Στις εικόνες 11 και 12 μπορείτε να δείτε ακριβώς που θα πρέπει να κάνετε την ένωση έτσι ώστε να συνεχίσετε σωστά τον γύρο. Το βελάκι σας δείχνει καθαρά σε πιο σημείο πρέπει να κάνετε την ένωση(εικόνα 11). Το βελονάκι σας πρέπει να περνάει μέσα από την θηλιά έτσι ώστε να είναι κάτω και από τις 2 κλωστές της θηλιάς (εικόνα 12).

εικόνα 11
εικόνα 12


2) Βεντάλια ή πλέξη κοχύλι (shell stitch)


Η πλέξη βεντάλια είναι μια εύκολη και δημοφιλή πλέξη που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν μοτίφ σε κασκόλ, εσάρπες, σκούφους, μπλούζες τσάντες και σε πολλά άλλα. Ακολουθήστε τα παρακάτω  βήματα για να μάθετε πως να πλέξετε την βεντάλια.
 1. Ξεκινήστε με αλυσίδα σε ότι μήκος θέλετε.
 1. Κάντε 1 δ.π. στην τρίτη θηλιά από την αρχή.
 1. Πλέξτε ακόμα 4 δ.π. στην ίδια θηλιά.
 1.  
 1. Αφήστε 2 θηλιές και κάντε 5 δ.π. στην τρίτη θηλιά.
 1. Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα μέχρι το τέλος της αλυσίδας (1η σειρά).
 1.  
 1. Στο τέλος της 1ης σειράς , γυρίστε το πλεκτό, κάντε 1 βουβό ποδαράκι σε κάθε ένα από τα πρώτα 2 δ.π. της βεντάλιας της προηγούμενης σειράς και κατόπιν πλέξτε 5 δ.π. στο τρίτο δ.π. της βεντάλιας της προηγούμενης σειράς.  Επαναλάβετε σε κάθε μία από τις επόμενες βεντάλιες.
           
       Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα σε κάθε επόμενη σειρά.


3) Πλέξη ποπ κορν ή μπαλίτσες (pop corn stich)

Η πλέξη ποπ κορν είναι μια σχετικά εύκολη πλέξη  και οι οδηγίες μαζί με τις παρακάτω εικόνες θα σας βοηθήσουν πολύ. 

 
 1. Πλέξτε μια αλυσίδα στο μήκος που επιθυμείτε προσέχοντας όμως να μπορεί να μπορεί να διαιρεθεί με το 3. Πλέξτε στη 2η θηλιά της αλυσίδας μονοβούλοτο και συνεχίστε σε κάθε μία θηλιά της αλυσίδας μέχρι το τέλος. (σειρά 1)

 2.  
 3. Για να ξεκινήσετε την σειρά 2 γυρίστε το πλεχτό και κάντε 1 αλ.. Στη συνέχεια κάντε 1 μονοβούλοτο στις επόμενες 2 θηλιές και στην 3η θηλιά κάντε 5 δ.π. χωρίς όμως να κλείνετε την θηλιά στην κορυφή, έτσι πλέκοντας τα 5 δ.π. θα σας μείνουν 6 θηλιές στο βελονάκι τις οποίες θα κλείσετε περνώντας την κλωστή ταυτόχρονα και από τις πέντε. Έπειτα κλείνετε την κορυφή που τώρα έχει 1 θηλιά με βουβό (βλέπε τις 2 παρακάτω εικόνες).

 4.   
   
 5. Έπειτα κλείνετε την κορυφή που τώρα έχει 1 θηλιά με βουβό (βλέπε τις 2 παρακάτω εικόνες).

    
   
 6. Στη συνέχεια πλέξτε 1  μονοβούλοτο σε κάθε μία από τις επόμενες 2 θηλιές .


   
 7. Επαναλάβετε όλα τα προηγούμενα βήματα μέχρι το τέλος της σειράς 2.
   
 8. Κάντε 1 αλ. και πλέξτε μονοβούλοτο όλη τη σειρά (όταν φτάνετε στο ποπ κόρν θα πλέκετε μονοβούλοτο μόνο στο κέντρο του) (σειρά 3).
   
 9. Επαναλάβετε τις σειρές 2 και 3 όσες φορές απαιτείτε για να ολοκληρώσετε το πλεκτό σας.

    

  (πως δείχνουν 2 σειρές )                          (πως δείχνουν 3 σειρές.)

 


1 σχόλιο:

 1. Τι διαφορά έχει το μονοβούλωτο από το βουβό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή